Пн – Пт: 9:00 – 19:00; Сб: 9:00 – 17:00

Сем'янчук Віра Богданівна лікар-педіатр, дитячий алерголог, дитячий імунолог дитяча клініка VISE

Обирай розумно: інтерв’ю з керівницею «VISE clinic» Вірою Сем’янчук

Зробити клініку, яку б діти сприймали, як ігрову кімнату. Дати батькам відчуття підтримки. Прийти до того, щоб в одному місці  могла обстежитися вся сім’я. І — дотримуватися сучасних приципів доказової медицини «choose wisely» (обирай розумно): без зайвих обстежень та ліків. Як це вдається ось уже два роки — читайте у нашій розмові з керівницею клініки Вірою Сем’янчук.

Цими днями клініка VISE  відзначає два роки своєї діяльності. Знаємо, що то була ваша мрія. Скільки йшли до її втілення  і як ця мрія виглядала на старті?

— Задум відкрити свій кабінет були давно. А згодом ми з чоловіком зважилися відкрити клініку. Нам хотілося створити таку атмосферу, щоби діти не боялися лікарів. І  бачимо, що вони дійсно сприймають наш заклад, як ігрову кімнату.

 Але віднедавна обслуговуєте і дорослих пацієнтів. До вас  приходять цілими родинами..

Коли ми отримали запит від батьків наших малих пацієнтів на обстеження, то почали думати про дорослих спеціалістів. Тоді й вирішили  створити такі умови, щоби могла обстежитися ціла сім’я. Для  дорослих пацієнтів у нас є сімейний лікар, кардіолог, травматолог, отоларинголог, офтальмолог, імунолог-алерголог, ендокринолог, дієтолог і психолог. Також можливі гінекологічні обстеження.

Як вплинула на вашу роботу  повномасштабна війна?

У перші місяці війни  всіх тримав адреналін, і люди ніби  перестали  хворіти.. Потім  загострилися алергологічні проблеми у зв’язку з перебуванням у сховищах і сирих приміщеннях, суттєво збільшилася кількість внутрішньо переміщених осіб. Завдяки тому, що мене знали лікарі з інших міст, йшло перескерування до нас.

Ми підписали  меморандум з міською службою у справах дітей і на постійній основі оглядаємо діток, які знаходяться під опікою. Ще до початку широмасштабної війни  проводили  огляди і вакцинаці дітей воїнів АТО. Нині в планах  безкоштовно обслуговувати дітей загиблих воїнів. Багато тих, хто потребує  й допомагати  наш обов’язок.

Медичний центр VISE clinic Івано-Франківськ - Сімейна клініка ВАЙС клінік
Медичний центр VISE clinic Івано-Франківськ – Сімейна клініка ВАЙС клінік

Допомагати — наш обов’язок

Клініка позиціонує себе як соціально відповідальний бізнес. Що для вас важливо?

На початку війни ми їздили в пункти, де перебували переселенці: в школи, приватні заклади, надавали безкоштовну медичну допомогу.  Завдяки моїм знайомим зі США через ГО «Західноукраїнсьа академія педіатрії» роздавали їм ліки, організовували у центі міста акції й оглядали людей,  які вимушено  залишали свої домівки та їхали до нас. І надалі  будемо створювати робочі місця, сплачувати податки, аби наші люди не покидали  Україну….

Яким є портрет вашого пацієнта: його запити, потреби, як він емоційно виглядає?

Це дуже по-різному. Якщо пацієнти звертаються вже тривалий час і нам довіряють, то, зазвичай, вони йдуть сюди за допомогою та підтримкою. Стосовно первинних пацієнтів, то іноді відчувається обережність. Тих, які звикли приймати багато ліків, ми стараємося переконати в протилежному й тоді нам по дорозі…

 То чи вдається впливати на зміну свідомості  батьків?

Батькам варто пам’ятати «народну мудрість» про те, що нежить лікується за сім днів, а без лікування проходить за тиждень. Більшість вірусних інфекцій особливо лікування не потребують, лиш правильного догляду. А в подальшому дитину треба загартовувати, вакцинувати від пневмококу, грипу. Це зміцнює імунну систему.

Ми проводимо школи батьківства, де навчаємо, як розпізнати хворобу, як правильно доглядати за дитиною. Такі навчання я проводжу десятий рік поспіль і бачу, що часто батьки придумують болячки  або надто перекладають  відповідальність на лікаря.  А за кордоном такого нема. Там кожна мама має вміти надати невідкладну допомогу, а візити до лікаря загалом не такі часті.

 Ви також навчаєте лікарів

Так,  проводимо консиліуми, щомісяця розбираємо певну групу тем, іноді присвячуємо цьому до трьох годин.  Ми зацікавлені, щоб лікарі їздили за кордон і навчалися. У нас працюють професіонали своєї справи й саме з такими  нам по дорозі. Наприклад, нещодавно я і ще троє лікарів, їздили на Європейський конгрес педіатрії в Італії. Наша лікарка-неврологиня була в Чехії на конференції. Також онлайн-навчання пройшли  УЗД-лікарі. Навчання на українських конференціях — це нон-стоп, це завжди відбувається. 

Наведіть приклад інновації, яку привезли з-за кордону і впровадили?

 Ось FeNO-діагностика, її ж рекомендують міжнародні  організації  — для діагностики алергічного запального процесу. Ми довго зважувалися, бо недешевий апарат, але  все ж придбали його. Оскільки я їжджу за кордон уже 8 років, то все прогресивне намагаємося одразу переймати.

Дбаєте про те, щоб люди були здорові. А яких правила дотримуєтеся для збереження  власного здоровя?

Стараюся дотримуватися здорового збалансованого харчування. Кетчуп, майонез і ковбаса — це не моє. Графік напружений, але відновлюю заняття фітнесом, які були дещо на паузі.

— Що порадите тим, хто лише починає свій шлях до здорового способу життя?

Раз на рік проходити скринінгове обстеження. Щитовидну залозу, молочні залози, гінекологію має обстежувати кожна жінка, а чоловіки — простату, тиск і серце. Для дітей: щитовидна залоза, офтальмолог і, можливо, ортопед. Треба робити хоча б загальний аналіз крові та сечі, рівень вітаміну D, феритину і ТТГ-гормону. На жаль, бачимо сьогодні багато випадків запущеної онкології.

Хто найбільше вас підтримує?

— Чоловік, мама — це люди, які прикривають сімейний тил. Ну і, звичайно, всі працівники підтримують. Але, насамперед, мої близькі.

— На чому робите акцент для себе, як керівник?

Коли батьки розуміють той ступінь захисту, який пропонуємо, що попри все вони знайдуть тут підтримку, спокійніше реагують на стан здоров’я дитини і здатні їй допомагають. В паніці, звичайно, це часто призводить до негараздів.

Ми супроводжуємо наших пацієнтів, якщо вони того бажають, і в телефонному режимі..

— Щодо розвитку клініки. Які маєте нові цілі, що б хотілося  втілити?

Ми постійно закуповуємо нову апаратуру, вдосконалюємо наші сервіси. Раз у три місяці з’являються нові послуги або спеціалісти. Минулого місяця у нас почав працювати дорослий імунолог-алерголог, у цьому — почне ендокринолог. Постійний розвиток задля того, щоби наші родини були здоровими й мали наснагу у відновленні країни.

 У подальшому плануємо розширюватися…

Чому варто звернутися до фахівців вашого закладу?

Тому що у нас можна отримати якісну кваліфіковану допомогу з акцентом на профілактику. Усе це в комплексі плюс атмосфера привітності й співпереживання. Щодня маємо  нових пацієнтів і гарні відгуки про роботу наших фахівців. Вважаємо, що це показник довіри до нашої праці та закладу. І ми цінуємо цю довіру.

Довідково

Віра Сем’янчук дитяча алергологиня,  імунологиня, лікарка-педіатр. Закінчила ІФНМУ за спеціальністю «Лікувальна справа». Практикує понад 19 років. Кандидат медичних наук. Авторка 89 праць, опублікованих у вітчизняних і міжнародних рецензованих фахових виданнях, трьох патентів на корисну модель, методичних рекомендацій, монографії «Бронхіальна астма у дітей» та навчального посібника «Захворювання органів дихання». Спікерка та учасниця українських та міжнародних конференцій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зворотній зв'язок

+38 067 563 5430
+38 066 563 5430
Viber
info@vise.com.ua
м. Івано-Франківськ, вулиця Сорохтея, 14а