Інфекційні хвороби: причини, наслідки та профілактика. Інфекційні хвороби є досить численними і різноманітними. Лише за останні 25 років виявлено кілька нових десятків патогенних для людини мікроорганізмів. Спостерігається розширення географії відомих недуг, які раніше відзначали лише в країнах із тропічним кліматом.

Основною причиною інфекційних захворювань є бактерії, віруси, грибки та інші мікроорганізми, які можуть потрапити в організм людини та спричинити розвиток інфекції. Деякі інфекційні захворювання можуть мати дуже серйозні наслідки, особливо для дитячого організму, тому важливо дотримуватись профілактичних заходів та уникати факторів ризику.

Лікування інфекційних захворювань у дітей відрізняється від того, що використовують у дорослих, тому варто звертатись до фахівців. З’являються нові діагностичні методи, трактування результатів яких також нерідко має вікові особливості.

У статті ми розглянемо:

  1. Що таке інфекційні захворювання? 
  2. Хто такий дитячий інфекціоніст і коли потрібно звернутися до даного спеціаліста?
  3. Основні методи діагностики дитячих інфекцій.
  4. Профілактики інфекційних захворювань.
  5. Дитячий інфекціоніст у Івано-Франківську.

Що таке інфекційні захворювання? 

Інфекційні захворювання – це серйозні хвороби, спричинені мікроорганізмами, такими як віруси, бактерії, грибки та гельмінти. Характерною ознакою інфекційної хвороби є послідовність періодів: інкубаційний, продормальний, розпал захворювання та завершення. Також характерні сезонність, наявність проміжного носія та зв’язок з певною територією чи кліматом. Дізнайтеся про профілактику та лікування інфекційних захворювань, а також ризики та ознаки зараження.

Хто такий дитячий інфекціоніст і коли потрібно звернутися до даного спеціаліста?

Дитячий інфекціоніст – це лікар, який займається діагностикою, лікуванням і профілактикою інфекційних процесів у дітей. Крім того, лікар вивчає шляхи зараження, особливості перебігу захворювання, проводить ідентифікацію збудника та визначає необхідність проведення протиепідемічних профілактичних заходів, тривалість карантину, проводить фахове диспансерне спостереження пацієнтів з хронічним інфекційним процесом та використовує необхідні методи профілактики. Застосовує сучасні методи дослідження, специфічну діагностику інфекційних захворювань. Важливо вчасно виявити інфекційне захворювання у дитини. Чим швидше ми починаємо лікування, тим більше шансів на повне одужання. Більшість захворювань діагностується при першому візиті у клініку.  Якщо характер захворювання неясний, або викликає сумніви, лікар може призначити додаткове обстеження для уточнення діагнозу, або направити дитину до профільного спеціаліста.   

Огляд дитячого інфекціоніста не передбачає спеціальної підготовки. На першому прийомі лікар збирає анамнез (детально опитує за скаргами, симптомами, про початок та розвиток захворювання, збирає епідеміологічну карту), проводить загальний клінічний огляд хворого, призначає методи обстеження. На вторинній консультації лікар інтерпретує результати обстежень, при потребі корегує лікування та дає рекомендації.

Коли варто звернутись до дитячого інфекціоніста?

·       підвищення температури тіла, 

·       висипка на шкірі та/або слизових оболонках;

·       пожовтіння шкіри та слизових оболонок, потемніння сечі, знебарвлений кал;

·       біль, ломота у м’язах та суглобах, надмірна пітливість на фоні підвищеної температури;

·       головний біль з нудотою та блюванням, у немовлят – постійний монотонний плач;

·       біль у горлі;

·       нудота, блювота, біль в животі, діарея, кров’янисті включення у калі;

·       хронічна втома, безсоння вночі та сонливість вдень;

·       збільшення лімфатичних вузлів;

·       безпричинне різке зниження маси тіла.

Дитячий інфекціоніст консультує з приводу наступних захворювань:

·       кір,краснуха, паротит, вітряна віспа, кашлюк;

·       оперізуючий герпес;

·       вірусні гепатити;

·       менінгіти, енцефаліти різної етіології;

·       кишкові інфекції (рота вірусна інфекція, сальмонельоз, шигельоз та ін.);

·       гельмінтози (аскаридоз, ентеробіоз, токсокароз, гіменолепідоз та ін);

·       ГРВІ, грип, тонзиліти;

·       інфекційний мононуклеоз;

·       герпетична інфекція;

·       цитомегаловірусна інфекція;

·       хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт.


Важливо проконсультуватися з дитячим лікарем-інфекціоністом після подорожі до екзотичних країн, укусу кліща, укусу тварини. В окремих випадках фахівець може рекомендувати екстрену вакцинацію від таких небезпечних інфекцій, як: правець, сказ, вітрянка, кір, кліщовий енцефаліт тощо.

Діагностика дитячих інфекцій. 

Від ранньої діагностики інфекційних захворювань залежить не тільки клінічний перебіг хвороби та зниження ризику розвитку ускладнень, але й подальше поширення інфекцій серед дітей в колективах. Дитячий інфекціоніст використовує високоінформативну діагностику, яка включає в себе лабораторні методи дослідження, такі як клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, специфічні методи дослідження (ІФА, ПЛР, швидкі тести), бактеріологічні методи дослідження, дослідження сечі, мікроскопічне дослідження калу та інструментальні методи дослідження (рентгенографія органів грудної клітини, УЗД органів черевної порожнини, КТ, МРТ органів грудної та черевної порожнини, голови, ЕКГ). Методи діагностики підбираються окремо під кожен випадок з урахуванням симптоматики.

Лікар-дитячий інфекціоніст аналізує отримані результати, встановлює попередній або остаточний діагноз, призначає лікування, дає рекомендації щодо профілактики.

Існують ситуації, коли результат дослідження потрібно отримати лікарю негайно, незамінними в таких випадках є експрес-тести. В епідсезон стає актуальним експрес-тести на грип та коронавірусну інфекцію, що також є важливим для диференційної діагностики даних інфекцій,  вчасно призначеної противірусної терапії при грипу та епідеміологічних рекомендацій щодо даних інфекцій. Швидкий тест на виявлення стрептококу групи А дозволяє лікарю вчасно призначити адекватну антибіотикотерапію, яка при даному захворюванні є вкрай важливою. Можлива експрес-діагностика вірусних гепатитів В та С, ВІЛ-інфекції, тести на кишкову групу інфекцій, що дозволяє виявити мікроорганізми роду шигел, ентероінвазивних ешерихій, сальмонел, кампілобактерій, окремі групи аденовірусів, ротавірусів групи А, норовірусів 2 генотипу, астровірусів тощо.

Швидка постановка діагнозу значно скорочує очікування на отримання ефективної лікарської допомоги.

Профілактики інфекційних захворювань.

У дітей існує специфічна та неспецифічна профілактика інфекційних захворювань. Дитячий інфекціоніст рекомендує включати до специфічної профілактики профілактичні щеплення, які є найефективнішим способом запобігання різних інфекційних захворювань у дітей.

Щороку, за даними ВООЗ, вакцини рятують життя від 2 до 3 мільйонів людей, але ця цифра могла би збільшитися ще на 1,5 мільйона, якби охоплення вакцинацією було глобальним. Вакцинація стимулює організм дитини до протидії мікроорганізмам, які спричиняють багато серйозних захворювань. Для формування певного рівня захисту вводять різну кількість доз різних вакцин, а окремі вакцини забезпечують захист на все життя, а для деяких необхідно вводити “бустерні” дози в старшому віці, тобто ревакцинацію. За допомогою щеплення можна зменшити ризик розвитку захворювання, а також захистити дитину від тяжкого перебігу та розвитку ускладнень.

Неспецифічна профілактика також є важливим компонентом у запобіганні інфекційних захворювань у дітей. Вона включає режим дня, активний спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, загартовування, фізичні навантаження відповідно до віку, правильне харчування, здоровий сон та гігієну.

Розрізняють специфічну та неспецифічну профілактику інфекційних захворювань у дітей.

Специфічна профілактика включає в себе профілактичні щеплення, що є основним способом запобігання різних інфекційних захворювань у дітей. За оцінкою ВООЗ, щороку вакцини рятують життя від 2 до 3 мільйонів людей, і ця цифра могла би збільшитися ще на 1,5 мільйона, якби охоплення вакцинацією було глобальним. Вакцинація стимулює організм дитини до протидії мікроорганізмам (бактеріям і вірусам), які спричиняють багато серйозних захворювань. Для формування певного рівня захисту вводять різну кількість доз різних вакцин. Окремі вакцини забезпечують захист на все життя, а для деяких необхідно вводити «бустерні» дози в старшому віці, тобто вводити вакцину повторно (ревакцинація). За допомогою щеплення ми зменшуємо ризик розвитку захворювання, а також захищаємо від тяжкого перебігу та розвитку ускладнень.

Неспецифічна профілактика – це комплекс заходів, які включають у себе – режим дня, активний спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, загартовування, фізичні навантаження відповідно до віку, правильне харчування, здоровий сон та гігієну.

Лікування дитячих інфекційних хвороб у Івано-Франківську забезпечує медичний центр «VISE clinic»

Дитячі інфекційні хвороби можуть бути серйозною загрозою для здоров’я та життя малюків. Однак, наш медичний центр «VISE clinic» у Івано-Франківську має команду висококваліфікованих дитячих інфекціоністів, які забезпечують вчасну та ефективну допомогу у лікуванні цих захворювань.

Наші лікарі дитячі інфекціоністи мають багаторічний досвід у лікуванні таких захворювань, як кір, краснуха, вітряна віспа, епідемічний паротит, гепатит та багато інших. Вони застосовують сучасні методи лікування та забезпечують своїх маленьких пацієнтів найкращою можливою медичною допомогою.

Крім того, наш медичний центр «VISE clinic» використовує передові технології у лікуванні дитячих інфекційних хвороб. Наші лікарі використовують лише найсучасніші медичні препарати та професійне обладнання для забезпечення точної та ефективної діагностики та лікування.

Тому, якщо Ваша дитина хворіє на інфекційне захворювання, не вагайтеся звернутися до нашого медичного центру «VISE clinic». Наші дитячі інфекціоністи забезпечать Вашу дитину якісною та професійною медичною допомогою. Відвідайте наш веб-сайт vise.com.ua, щоб дізнатися більше про послуги, які надає наш медичний центр.

Статтю підготувала Кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб ІФНМУ, дитячий-інфекціоніст

Дитячий інфекціоніст у VISE clinic

Vodafone
+38 066 563 5430

Kyivstar
+38 067 563 5430

Viber
+38 050 677 2886

Email
info@vise.com.ua

Адрес
м. Івано-Франківськ, вулиця Сорохтея, 14а

Графік роботи
Понеділок – П’ятниця: 9:00 – 19:00; Субота: 9:00 – 17:00; Неділя – вихідний.

Замовити дзвінок