Грудне молоко – все найкраще для малюків

Народження дитини – це завжди велике щастя і водночас величезна  відповідальність та  страх зробити щось не так. І чи не найчастіше питання, яке турбує майбутніх батьків, ще в період, коли малюк живе у животику мами:  « Яке харчування краще?» 

 Грудне молоко – найкраще, що створила природа, щоб забезпечити малюка всім необхідним для повноцінного росту і розвитку. Попри все, це питання досить болюче та турбує наших матусь найбільше. 

І щоб трішечки заспокоїти ваші сумління та вберегти від зайвого стресу, ми допоможемо Вам розібратися з наступними питаннями: 

  • у чому користь грудного вигодовування?
  • грудне вигодовування і перші дні у пологовому, як утриматися від пляшки?
  • малюк  ввесь час «висить» на грудях –неспокійний, не наїдається?
  • чи допоювати малюків на грудному вигодовуванні?
  • чи потрібна годуючій мамі дієта?  
  • скільки має тривати грудне вигодовування?

Для тих, хто проживає в м. Івано-Франківськ, у нашому медичному центрі “VISE CLINIC” ви можете отримати очну  консультацію з приводу того:

  1. Як організувати грудне  вигодовування  з перших днів
  2. Як ефективно прикладати дитину  до грудей? 
  3. Як  організувати  безпечний сон  новонародженим?
  4.  Як допомогти собі при наповненні, нагрубанні грудей, тріщинах сосків та появі лактостазів ? 

Якщо ж ви мешкаєте за межами нашої області – для вас можливий варіант онлайн консультації  з грудного вигодовування та інших поширених питань по догляду та підтримці здоров’я малюків.

Користь грудного годування

Грудне молоко – це  не лише ідеальна їжа і пиття для малюка,  це перш за все фізіологічний зв’язок між мамою та дитиною.  Його неможливо замінити жодною високоадаптованою сумішшю і це доведено численними дослідженнями та  міжнародними рекомендації, які одноголосно вказують на те, що грудне молоко –  завжди під рукою, тепле, безпечне та корисне для малюка.

 Склад грудного молока унікальний і змінюється впродовж лактації. Доведено, що дітки, які знаходяться на грудному вигодовуванні, мають менший ризик захворіти на: бронхіальну астму, цукровий діабет 1 типу, ожиріння, отит, сурцево—судинні захворювання та розлади шлунково-кишкового  тракту. Крім того малюки, які перебувають на грудному вигодовуванні мають кращі показники когнітивного розвитку, вони більш спокійні, мають добру соціальну адаптацію та хороші відносини з батьками в майбутньому.

Користь для годуючої матері

Не менш важливо те, що грудне вигодовування має позитивний вплив не тільки для малюка, а і для матері. Доведено, що жінки, які годують грудьми  мають менший ризик розвитку: онкологічних захворювань (рак молочних залоз, шийки матки), цукрового діабету, серцево-судинних та аутоімунних захворювань. 

Більше про користь  та особливості грудного вигодовування  можна дізнатися записавшись на прийом у “Vise clinic”

Перші дні у пологовому

Кожна жінка, ще у пологому будинку стикається із проблемою грудного вигодовування. Ми знайомимося з малюком, адаптуємося один до одного і ще не докінця розуміємо, що для нього краще. Але, коли малюк плаче, прикласти до грудей з першого разу не виходить,  груди зцідити не вдається і ще й зі сторони критикують, звичайно ж  мати  хвилюється , що її дитина голодна –зважується дати суміш з пляшки, що часто стає причиною відмови дитини від грудей та  припинення лактації. У “Vise clinic “ ми надаємо необхідну інформацію, як організувати грудне вигодовування з перших днів та у  випадку, якщо мама і малюк деякий час не будуть разом. Ми хочемо, щоб кожна жінка не сумнівалася у своїх силах та була впевнена, що може годувати грудьми незалежно від розміру грудей та незважаючи на колір  грудного молока. Пам’ятайте, що   материнське молоко – це необхідна для малюка рідина,  яка змінює свій склад впродовж дня та протягом  усієї лактації, враховуючи  індивідуальні потреби кожної дитини, саме тому  молозиво, яке виділяється з молочних залоз в перші дні після пологів у невеликому об’ємі повністю задовольняє потреби новонароджених в їжі та питті, не здійснюючи при цьому  зайвого навантаження на ще незрілий шлунково-кишковий тракт та нирки новонародженого малюка.  

Ранній початок грудного вигодовування, контакт «шкіра до шкіри», часте і ефективне прикладання дитини до грудей вдень та нічні годування – запорука успішного грудного вигодовування

Може у мене мало молока?

Малюк  неспокійний, плаче, ввесь  час “висить” на грудях – це ті хибні фактори нестачі грудного молока, які є найчастішою причиною раннього завершення лактації та переведення дитини на суміш. 

Така поведінка дитини в перші місяці життя є очікуваною і абсолютно нормальною, бо до  цього часу малюк жив у животику мами, де йому було тепло, затишно і він почувався в безпеці. А тут дитина  потрапляє  в зовсім інший «світ», де для неї все невідоме: коливання температури, незрозумілі звуки, світло,  різні запахи та люди до яких дитина не звикла. І власне тому плач, неспокій та ‘’висіння‘’ на грудях –це не лише про їжу, це перш за  все спосіб самозаспокоєння, потреба в безпеці, яку  дитині дарує тілесний та емоційний контакт із мамою, адже вони продовжують функціонувати, як єдине ціле.

Якщо у вас виникають сумніви щодо нестачі грудного молока, малюк недобирає у вазі і ви прагнете зберегти лактацію – звертайтесь у Vise clinic, ми  з радістю допоможемо Вам подолати всі тимчасові труднощі.

Досить часте питання, чи допоювати малюків на грудному вигодовуванні?

В кожного в сім’ї  є бабусі, прабабусі і просто люди, які люблять давати поради. Вони обов’язково звернуть увагу молодої мами, що дитині потрібно давати водичку, а часом не просто, а “укропну” чи  чай з ромашки, щоб коліки не мучили і  малюк краще спав. Звичайно ж до  думки старших потрібно прислуховуватись, але не обов’язково слухати. Донесіть до рідних  свою позицію і розуміння, що так було колись, але світ не стоїть на місці і медицина на щастя також. 

Грудне молоко   на 85-90% складається із води,  воно повністю задовольняє потреби дитини  в рідині, в перші 6 місяців життя. А додаткове введення  рідини може стати причиною менш частого прикладання до грудей, розвитку діареї та недостатнього набору ваги.

послуги консультанта з грудного вигодовування
послуги консультанта з грудного вигодовування

Ще одне  болюче  питання – дієта годуючої мами. А чи доцільна вона?

Насправді – ні. Харчування жінки в період лактації має бути раціональним, різноманітним та індивідуальним,  а їжа смачною та корисною,  з урахуванням вподобань та потреб кожної окремої жінки. Малюк перебуваючи в утробі матері вже  звик до її раціону харчування, а тому різка його зміна після пологів не тільки не принесе користь, але  може спричинити дискомфорт для мами та дитини. Не потрібно їсти за двох, так само, як і не потрібно «голодувати», годуюча мама не повинна обмежувати себе в рідині.

До якого віку годувати грудьми?

Чіткої відповіді немає, точніше вона у кожного своя, бо тільки мама та дитина вирішують скільки триватиме грудне вигодовування. Єдине, що хочеться сказати – це  те: «Що грудне молоко після року так само корисне, як і  в перші 6 місяців життя»

Годування груддю найкраще рішення, яке мама приймає на користь своїй дитині. Це неповторний зв’язок та щастя материнства.

Якщо у вас є питання стосовно грудного вигодовування, догляду за малюком та інших поширених проблем в педіатрії – запишіться на консультацію у сімейну клініку «Vise», в м. Івано-Франківську ми допоможемо Вам знайти відповіді на всі хвилюючі Вас питання🤍

Дякуємо, що обираєте «Vise clinic»!

Статтю підготувала Консультант з грудного вигодовування, Лікар-педіатр

Консультант з грудного вигодовування у VISE clinic

Vodafone
+38 066 563 5430

Kyivstar
+38 067 563 5430

Viber
+38 050 677 2886

Email
info@vise.com.ua

Адрес
м. Івано-Франківськ, вулиця Сорохтея, 14а

Графік роботи
Понеділок – П’ятниця: 9:00 – 19:00; Субота: 9:00 – 17:00; Неділя – вихідний.

Замовити дзвінок