Проблема йододефіциту Бобрикович Ольга Сергіївна

Проблема йододефіциту

Picture of Автор: VISE clinic

Автор: VISE clinic

Cімейна клініка у Івано-Франківську

Про автора
Поділитися:

Зміст

За даними ВООЗ третина населення Землі входить до групи ризику розвитку йододефіцитних захворювань, які займають третє місце у списку найбільш поширених неінфекційних захворювань людини.  Україна знаходиться в числі п’яти країн із найнижчим рівнем вирішення проблеми йододефіциту.

У статті ми розберемось:

Роль йоду в організмі

Йод  – це необхідний для організму елемент, більша частина якого (60%) зосереджена в щитовидній залозі, близько 40% у крові, яєчниках та м’язах.

Приймає участь у ряді важливих функцій:

  • підтримці енергетичного обміну і температури тіла
  • процесах росту і розвитку організму (особливо нервової системи)
  • Стимуляції розумової діяльності
  • Становленні репродуктивної системи
  • Впливає на здоров’я шкіри, нігтів, волосся, зубів
  • Обміні білків, жирів, водно-електролітному
  • Забезпеченні процесу ембріогенезу, розвитку внутрішніх органів і систем, формуванні і дозріванні центральної нервової системи, реалізації генотипу у фенотип.

Рекомендовані добові надходження йоду в організм

Діти молодшого віку 0-6 років 90 мкг

Діти шкільного віку 7-12 років 120 мкг

Підлітки та дорослі 150 мкг

Вагітні та лактуючі 250 мкг

Спектр йододефіцитних захворювань.

Йододефіцитні захворювання це патологічні стани, що розвиваються в популяції внаслідок йодного дефіциту, виникненню яких, можна повністю запобігти за умови адекватного споживання йоду. Спектр цих захворювань надзвичайно широкий: зоб, гіпотиреоз, затримка фізичного розвитку та порушення становлення репродуктивної функції, розумова недостатність, кретинізм, вроджені вади розвитку,  підвищена перинатальна та неонатальна смертність.

В яких випадках варто звернутися до ендокринолога?

Оскільки у дітей в абсолютній більшості випадків має місце дифузний нетоксичний зоб, симптоми захворювання можуть бути відсутніми або залишатися непоміченими протягом тривалого часу, що зумовлює його пізню діагностику та обмежує ефективність профілактичних та лікувальних заходів.

  • Збільшення розмірів щитовидної залози
  • Сухість шкіри
  • Ламка, сухе волосся
  • Холодні кисті, ступні
  • Затримка зросту
  • Затримка психомоторного розвитку, зниження інтелекту та пам’яті
  • Затримка або випередження статевого розвитку
  • Набряклість обличчя, кінцівок
  • Брадикардія

Які є методи діагностики йододефіцитних захворювань?

  • Визначення розмірів щитовидної залози (за допомогою пальпації та/або УЗД щитовидної залози)
  • Гормональні дослідження (на етапі первинної діагностики достатньо провести визначення  ТТГ та вільного Т4
  • Титр антитіл до тиреопероксидази та/або антитіл до мікросомальної фракції тиреоцитів.

! Визначення рівня йоду у сечі є винятково епідеміологічним показником і для індивідуальної діагностики йододефіцитних захворювань не використовується!

Оскільки кількість йоду, що виділяється з сечею, може змінюватись протягом доби. Такі тенденції нівелюються під час масових досліджень, що дає змогу провести адекватну оцінку вживання йоду населення.

Профілактика йододефіцитних захворювань.

Методи профілактики:

  • Масова
  • Індивідуальна
  • Групова

Масова профілактика є найбільш ефективною, та полягає у тому що все населення країни постійно використовує йодовану сіль, як джерело йоду. Перевага надається саме йодованій солі, через те, що вона є доступним, безпечним, дешевим для всіх продуктом, що споживається повсюдно, усіма категоріями населення протягом цілого року в однаковій кількості. Спорадично використання солі в окремих сім’ях не дає відчутного профілактичного ефекту в масштабах популяції.

Групова профілактика проводиться в організованих колективах.

Індивідуальна – так званому «неорганізованому населенню» (вагітним і жінкам, які годують грудьми, новонародженим і грудним дітям, а також дітям, які навчаються і виховувався в домашніх умовах).

Для групової та індивідуальної профілактики краще використовувати точно дозовані лікарські препарати калію йодиду у вікових дозуваннях.

Передозування йоду, як і його дефіцит, спричиняє виникнення ряду патологічних станів у тому числі порушення функції щитовидної залози (йодизм, йод індукований тиреотоксикоз та ін.)

! Ні в якому разі не можна використовувати для профілактики та лікування йододефіцитних захворювань спиртовий розчин йоду!


Записатись на обстеження у ендокринолога Івано-Франківська можна на сайті медичного центру «VISE clinic».

Лікування йододефіцтних станів у Івано-Франківську забезпечує медичний центр «VISE clinic». Для обстеження доступний дитячий ендокринолог. Отримати консультацію можна на сайті https://www.vise.com.ua/

Статтю підготувала Кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих хвороб ІФНМУ, Дитячий ендокринолог, дієтолог, лікар-педіатр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини

Чи використовуєте ви вушні палички для себе чи дітей?
Корисні поради

Чи використовуєте ви вушні палички для себе чи дітей?

👆 Це захоплююче відео з нашим Лікарем-отоларингологом Біленко Олександром Івановичем присвячено обговоренню використання вушних паличок для себе та дітей. Медичний центр “VISE CLINIC” – ваша сімейна клініка, готова забезпечити професійну медичну допомогу та консультації щодо здоров’я сім’ї. Дізнайтесь більше про правильне використання вушних паличок та переваги звернення до нашого медичного центру.

Корисні поради

Біоімпедансометрія у VISE clinic

Біоімпедансометрія або біоімпедансний аналіз – сучасний метод діагностики складу тіла. ЩО ВИЗНАЧАЄ БІОІМПЕДАНСОМЕТРІЯ? Вагу тіла✔️ Вміст жиру в організмі – відсоток жирової тканини в організмі✔️ Вміст води в організмі – кількість рідини в людському організмі у відсотках від загальної ваги✔️ Рівень вісцерального жиру – жир, який оточує життєво важливі органи✔️ Основний обмін речовин (ккал) – обмін речовин за 24 години

Запитання та відповіді

Спортивні гуртки та серце.Чи потрібно обстежитись у кардіолога, якщо немає скарг ?

Дуже часто буває так, що дитина розпочинає тренування без будь-якого медичного обстеження, а на прийом до педіатра чи дитячого кардіолога звертаються тільки на вимогу тренера, або ще гірше тоді, коли у дитини з’являються скарги під час занять спортом. З приходом осені діти повертаються до школи і розпочинають заняття у гуртках, а інколи навіть у кількох. Та перш, ніж залучити дитину

Вовк Зоряна Василівна Дитячий гематолог
Запитання та відповіді

Що можуть запідозрити батьки у дитини, щоб проконсультуватися з гематологом?

Дитячий гематолог, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих хвороб ННІ ПО ІФНМУ – Вовк Зоряна Василівна Лікар вищої кваліфікаційної категорії за фахом « Дитяча гематологія» та «Педіатрія» Стаж роботи – 22 роки. 🔴Що лікує гематолог? Найчастіше до даного спеціаліста звертаюся з такими патологіями:  • анеміями;  • лейкозами;  • порушенням згортання крові. 🔴Причиною  для консультації є дані аналізів крові, зокрема:  •

Захворювання

Коли потрібно звернутися до кардіоревматолога з дитиною?

Для комплексного огляду серця дитини вам потрібно: •УЗД серця •ЕКГ •консультація кардіолога Як зрозуміти, що дитині потрібна консультація кардіоревматолога? Діти, віком до 6-ти місяців ◻️часті зригування; ◻️недостатній набір ваги; ◻️швидка втомлюваність при смоктанні, ◻️ціаноз (синюшність) навколо ротика, бліда шкіра, з мармуровим судинним малюнком. Діти, старшого віку ◻️запаморочення та непритомність; ◻️перенесена будь-яка інфекційна хвороба; ◻️ перед записом на  танці/спортивні гуртки❗️ ◻️задишка,

Захворювання

Тривожні стани у новонароджених, які потребують термінової консультації

Симптомами, які потребують негайної консультації у неонатолога є: 🚩Температура тіла понад 38,5 або менше 36,5. 🚩Блювота зеленим вмістом або з домішками крові. 🚩Шумне чи прискорене дихання . 🚩Часта блювота і частий рідкий стілець. 🚩Стілець з домішками крові. 🚩Тривалий невтішний плач. 🚩Напружене, випукле, пульсуюче тім’ячко. 🚩Пупкова ранка не заживає більше 10 днів. 🚩Кров’янисті або гнійні виділення з пупкової ранки.  🚩Виглядає аномально

Vodafone
+38 066 563 5430

Kyivstar
+38 067 563 5430

Viber
+38 050 677 2886

Email
info@vise.com.ua

Адрес
м. Івано-Франківськ, вулиця Сорохтея, 14а

Графік роботи
Понеділок – П’ятниця: 9:00 – 19:00; Субота: 9:00 – 17:00; Неділя – вихідний.

Замовити дзвінок